Sådan vælger du mellem en motor med børster og en kulløs motor

De sidste par år har udviklingen af værktøjsmotorer virkelig taget et kvantespring, hvor udviklingen af den kulløse motor til værktøj har betydet rigtig meget for holdbarheden på især akku værktøj. Er du nysgerrig på, hvordan motorerne virker, og hvilken version du skal vælge – så skal du følge med her.

Forskellen på de to modeller er den måde maskinerne skaber strøm på. En klassisk motor med kulbørste skaber strøm ved, at to kulbørster skaber mekanisk kontakt til kontakter på en rotor, der via en spole er forbundet til en magnet. Over tid bliver kullet i motoren slidt, hvilket betyder at motoren ikke holder så længe som en kulfri motor. Samtidig betyder friktionen ved kullet, at motoren udvikler mindre kraft, og mere varme. 

Kulløs Makita Motor Kul fra Makita
Kulløs motor Kulbørster

 

I en kulløs motor er kulbørsterne erstattet med elektronik, hvilket betyder at der ikke er friktionsdele. En kulløs motor giver derfor:

 

  • Længere holdbarhed
  • Længere brugstid
  • Mindre varmeudvikling
  • Mindre støj
  • Mere motorkraft

 

Fordelene ved en motor med kulbørster er ikke lige så håndgribelige, og i langt de fleste tilfælde, vil vi anbefale en kulløs motor. En ting kan man dog sige om en motor med kulbørster – og det er, at den er har fungeret ganske upåklageligt i værktøj gennem nærmest 100 år. Faktisk er den kulløse motor heller ikke tilgængelig i alle maskiner endnu, og vi har eksempelvis ikke en multi-cutter i sortimentet med en kulløs motor.

Trustpilot